Gwiazdy Muzyki

Sandra

today2024-06-19 10 2 5

Tło
share close

Sandra Lauer

Wczesne Lata

Sandra Ann Lauer, znana szerzej jako Sandra, urodziła się 18 maja 1962 roku w Saarbrücken, w Niemczech. Jej ojciec, Robert Lauer, był Francuzem, a matka, Karin, pochodziła z Niemiec. Już od najmłodszych lat Sandra przejawiała zainteresowanie muzyką. Jako dziecko uczęszczała na lekcje baletu, a w wieku 12 lat zaczęła naukę gry na gitarze.

Początki Kariery

Pierwsze kroki w profesjonalnej karierze muzycznej Sandra stawiała jako członkini girlsbandu Arabesque, do którego dołączyła w 1979 roku. Zespół zdobył dużą popularność w Japonii i Związku Radzieckim, jednak jego działalność zakończyła się w 1984 roku. To właśnie wtedy Sandra postanowiła rozpocząć karierę solową, co okazało się przełomowym momentem w jej życiu.

Kariera Solowa

Sandra zadebiutowała jako solistka w 1985 roku singlem „(I’ll Never Be) Maria Magdalena”. Piosenka stała się ogromnym sukcesem, osiągając szczyty list przebojów w wielu krajach Europy. Jej charakterystyczny głos i melodyjne utwory sprawiły, że szybko zdobyła popularność.

Kolejne single, takie jak „In the Heat of the Night” czy „Little Girl”, również cieszyły się dużym uznaniem. W 1986 roku ukazał się pierwszy solowy album Sandry zatytułowany „The Long Play”, który okazał się komercyjnym sukcesem.

Współpraca z Michaelem Cretu

Sandra zawdzięczała wiele swojemu mężowi, Michaelowi Cretu, który był producentem jej muzyki. Para pobrała się w 1988 roku, a Cretu, znany również z projektu Enigma, miał ogromny wpływ na brzmienie jej utworów. Dzięki tej współpracy powstały takie hity jak „Everlasting Love” i „Hiroshima”.

Lata 90. i późniejsze

W latach 90. Sandra kontynuowała swoją karierę, jednak nie udało jej się powtórzyć sukcesów z poprzedniej dekady. Albumy takie jak „Close to Seven” i „Fading Shades” miały umiarkowane powodzenie. W tym czasie artystka skupiła się także na życiu rodzinnym; w 1995 roku urodziła bliźnięta – Nikitę i Sebastiana.

Współczesność

Po rozstaniu z Michaelem Cretu w 2008 roku, Sandra kontynuowała karierę muzyczną. Wydawała nowe albumy i koncertowała na całym świecie, zachowując wierną bazę fanów. W 2012 roku ukazał się jej album „Stay in Touch”, który został dobrze przyjęty przez krytyków.

 

Dyskografia

Albumy studyjne

  1. The Long Play (1985)
  2. Mirrors (1986)
    • Najważniejsze utwory: „Innocent Love”, „Hi! Hi! Hi!”
  3. Into a Secret Land (1988)
    • Najważniejsze utwory: „Secret Land”, „Heaven Can Wait”
  4. Paintings in Yellow (1990)
    • Najważniejsze utwory: „Hiroshima”, „(Life May Be) A Big Insanity”
  5. Close to Seven (1992)
    • Najważniejsze utwory: „Don’t Be Aggressive”, „I Need Love”
  6. Fading Shades (1995)
    • Najważniejsze utwory: „Nights in White Satin”, „Won’t Run Away”
  7. The Wheel of Time (2002)
    • Najważniejsze utwory: „Forever”, „Such a Shame”
  8. The Art of Love (2007)
    • Najważniejsze utwory: „What Is It About Me”, „All You Zombies”
  9. Back to Life (2009)
    • Najważniejsze utwory: „The Night Is Still Young” (duet z Thomasem Andersem), „In a Heartbeat”
  10. Stay in Touch (2012)
    • Najważniejsze utwory: „Maybe Tonight”, „Infinite Kiss”

 

Albumy kompilacyjne

  1. Ten on One (The Singles) (1987)
  2. Everlasting Love (1988)
  3. 18 Greatest Hits (1992)
  4. My Favourites (1999)
  5. The Essential (2003)
  6. Reflections – Reproduced Hits (2006)
  7. The Platinum Collection (2009)
  8. The Very Best of Sandra (2016)

Albumy koncertowe

  • The Complete History (2006) – Box set zawierający również DVD z teledyskami

Single (wybrane)

  1. „(I’ll Never Be) Maria Magdalena” (1985)
  2. „In the Heat of the Night” (1985)
  3. „Little Girl” (1986)
  4. „Innocent Love” (1986)
  5. „Hi! Hi! Hi!” (1986)
  6. „Everlasting Love” (1987)
  7. „Stop for a Minute” (1988)
  8. „Heaven Can Wait” (1988)
  9. „Secret Land” (1988)
  10. „Hiroshima” (1990)
  11. „Don’t Be Aggressive” (1992)
  12. „Nights in White Satin” (1995)
  13. „Forever” (2001)
  14. „What Is It About Me” (2007)
  15. „The Night Is Still Young” (2009)
  16. „Maybe Tonight” (2012)

 

Sandra, dzięki swojemu niepowtarzalnemu głosowi i melodyjnym utworom, stała się ikoną muzyki pop lat 80. i 90. Jej dyskografia to bogata kolekcja przebojów, które zdobyły serca milionów fanów na całym świecie

Życie i twórczość Sandry Lauer to przykład wytrwałości, talentu i pasji do muzyki. Jej wpływ na scenę muzyczną lat 80. i 90. jest niezaprzeczalny, a ona sama pozostaje jedną z najbardziej rozpoznawalnych artystek tamtego okresu. Pomimo wielu wyzwań, jakie napotkała na swojej drodze, Sandra wciąż pozostaje aktywna zawodowo, nieustannie inspirując kolejne pokolenia miłośników muzyki pop.

Napisane przez: Robroy

Oceń

Komentarze do wpisu (0)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola oznaczone * są wymagane


0%